Een utopische gemeenschap die niet van het kapitalisme, maar van de blockchain afhankelijk is. Dat is wat cryptomiljonair Jeffrey Berns in de woestijn van Nevada wil bouwen.

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times wil Berns een stad bouwen waar niet de overheid en grote, commerciële bedrijven de macht in handen hebben, maar de inwoners – dankzij de decentrale infrastructuur van de blockchain. Dat laatste is de onderliggende technologie waarmee cryptomunten werken.

De blockchain is in essentie een digitaal logboek waarop transacties worden vastgelegd en dat decentraal wordt beheerd. Er is dus niet één persoon of groep die de controle heeft.

“Met de stad willen laten zien hoe ondernemerschap, woongenot en commercie tot bloei kunnen komen dankzij deze nieuwe technologie”, valt te lezen op de website van Tom Wiscombe Architecture, een van de ontwerpers van de droomstad.  “Innovatieve technologieën moeten de manier waarop inwoners met elkaar omgaan veranderen. De blockchain zal daar de kern van zijn. Zo zorgen we ervoor dat het systeem eerlijk en democratisch blijft.”

Berns wil de gemeenschap bouwen op een stuk land dat ongeveer 27.000 hectare groot is. Het ligt in de buurt van een industrieterrein waar ook de Gigafactory van autofabrikant Tesla zit en waar een aantal gebouwen van techgiganten als Google en Apple staan.

Het gebied heeft Berns al in handen. Hij kocht het eerder dit jaar via zijn bedrijf Blockchains LLC voor 170 miljoen dollar, schrijft de New York Times. Hij heeft nog eens 300 miljoen dollar in de ontwikkeling van het gebied gestopt. Het gaat om vermogen dat hij verwierf dankzij investeringen in cryptomunt ethereum in 2015.

"Ik denk dat dit de oplossing is", aldus Berns tegen de New York Times. "Als we ervoor zorgen dat genoeg mensen de blockchain vertrouwen, kunnen we alle systemen waar we afhankelijk van zijn, veranderen."

Berns wil op z'n vroegst eind 2019 beginnen met de bouw van de stad, maar er moet eerst nog een uitgebreid plan op tafel komen, zodat het goedgekeurd kan worden door de overheid.

Dit zijn in ieder geval een aantal ontwerpen die liet maken:


Op ontwerpen is te zien dat de stad uit twee delen bestaat: een deel om te wonen en een commercieel gedeelte, met een campus waar onderzoek wordt gedaan naar nieuwe technologieën.

Foto: EYRC Architects + Tom Wiscombe Architecture

Aan de commerciële kant van de stad staat de "goed beveiligde, high-tech Blockchain Campus", waar blockchain, kunstmatige intelligentie, 3D-printen en nanotechnologie met elkaar gecombineerd worden. Berns wil er ook een universiteit bouwen.


De onderzoekscampus zal zo worden ontworpen dat samenwerken wordt gestimuleerd.

Foto: EYRC Architects + Tom Wiscombe Architecture

De commerciële kant van de stad zal vooral gericht zijn op het stimuleren van innovatieve ideeën. Op de website van één van de betrokken architectenbureaus staat dat het onderzoeksgebouw een plek wordt waar "uitvindingen worden gedaan en prototypes worden gemaakt".

De architectuur moet samenwerking en creativiteit bevorderen doordat er veel gemeenschappelijke ruimtes zijn.


Op de techcampus wordt ook een e-sportarena gebouwd.

Foto: EYRC Architects + Tom Wiscombe Architecture

Er zijn niet veel details bekend over de arena, maar e-sporten zijn een groeiende markt en passen daarom goed bij de stad.


Aan de andere kant van de stad wordt een woongedeelte gebouwd, met huizen en scholen.

Foto: Digital Domain retouched by EYRC Architects + Tom Wiscombe Architecture

In het woongedeelte moeten duizenden mensen gaan wonen. Er zullen zelfrijdende auto's komen en volgens de New York Times worden pakketjes er niet rondgebracht met de auto, maar met drones.


De architecten hebben er bij het ontwerp vooral op gelet, dat je je in het woongedeelte deel voelt van de gemeenschap.

Foto: EYRC Architects + Tom Wiscombe Architecture

"Er zijn overal buurtcentra, scholen en winkels te vinden, waardoor alles op loopafstand is en er een gemeenschapsgevoel ontstaat", meldt de website van de architect.

Daarnaast zal de stad volledig afhankelijk zijn van duurzame energie.


Berns heeft eerder deze maand in Praag een uitgebreide presentatie gegeven. Die kun je hier bekijken:

LEES OOK: Na 3 jaar experimenteren concludeert De Nederlandsche Bank dat er nog te veel nadelen aan de blockchain kleven

Meer weten over Blockchain? Lees in dit gratis Whitepaper over de verschillende mogelijkheden